Вхід

Рівне вечірнє

Щоб не дозволити газеті роздержавитися, міська влада на Рівненщині судиться з державним реєстратором

Судовий позов на державного реєстратора подала Дубенська міська рада через те, що реєстратор прийняла пакет документів, які в рамках процесу реформування подала комунальна газета «Замок».

Влада вирішила оскаржувати дії реєстратора і таким чином загальмувати процес роздержавлення видання. Нагадаємо, до цього редакція виграла два суди проти міської влади, яка спершу дозволила газеті іти в першому етапі реформування, а потім «передумала» і скасувала своє рішення. Натомість – надіславши у редакцію численні перевірки.

Спочатку Дубенський міськрайонний, а потім Житомирський апеляційний суд виніс вердикт на користь газети. Відтак, подавши касаційний позов до Вищого адміністративного суду, влада в Дубному вирішила іти іншим шляхом і судитися вже з реєстратором.

– Відповідно до закону, те, що справа наразі знаходиться у Вищому адміністративному суді, не є перешкодою для нас здійснювати процес реформування, – розповідає у коментарі НСЖУ головний редактор газети «Замок» Микола Мороз. Ми подали документи до реєстратора ще 14 січня. І вже через два місяці могли здійснювати наступні кроки. Натомість, змушені знову судитися. Наші подальші дії загальмовані, доки справа розглядатиметься судом. Чергове засідання призначене на 20 червня. Але де гарантія, що його не перенесуть на 20 серпня чи 20 вересня? Адже всім зрозуміло, що суддів у судах катастрофічно не вистачає, справи розглядаються дуже довго.

За словами редактора, міська влада жодним чином не поінформувала його про таке рішення. Дізнався вже по факту судового позову.

– Ці справи можуть тягнутися роками, аж поки не пройдуть всі строки, відведені Законом про реформування. І як бути нам у такій ситуації? На жаль, такі законодавчі колізії створюють газетам чимало проблем і перешкод. Те саме стосується і приміщень. Так, ми маємо право брати їх в оренду. Але через рік до нас можуть прийти і сказати: ви не так його використовували, довели «до ручки» - і викинути на вулицю. Бачимо, що без якогось політичного впливу на місцеву владу можна конфліктувати і судитися до безкінечності, – зазначає пан Мороз.

Юрист Тетяна Голубока, яка відстоює право газети у суді (залучена Інститутом розвитку регіональної преси) коментує: зараз редакція вступила у справу (щодо позову до реєстратора) як третя особа на стороні відповідача.

– Ми будемо підтримувати правомірність дій державного реєстратора, оскільки переконані у тому, що вони були вчинені згідно з діючим законодавством, – зауважила Тетяна Голубока.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner