Вхід

Рівне вечірнє

Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ), Комісія з журналістської етики (КЖЕ) як професійні журналістські організації заявляють, що вся відповідальність за жертви серед журналістів, які виконують свій професійний обов'язок, висвітлюючи протестні події на вулицях і реалізуючи гарантоване Конституцією України право громадян на інформацію, покладається на владу України. Про це йдеться у спільній заяві організацій.

«Саме влада - ­ Президент України, Голова Верховної Ради України, в. о. Прем'єр-міністра України та в. о. міністрів України, а також інші посадовці - зобов'язані забезпечити Конституцією України, міжнародними зобов'язаннями України права на мирні зібрання та інформацію. Натомість їхні дії призводять до численних жертв серед цивільного населення і журналістів. Відповідно до зобов'язань в рамках ОБСЄ, які взяли на себе держави-учасниці, виключно на державу покладається обов'язок захищати мирні зібрання», - йдеться у заяві медіа організацій.

Влада повинна забезпечити, щоб надмірне застосування сили та вогнепальної зброї співробітниками правоохоронних органів каралося відповідно до кримінального законодавства.

За переконанням НСЖУ, НМПУ і КЖЕ, правоохоронці також мають нести відповідальність за те, що вони проявляють бездіяльність і не зупиняють силовиків, які використовують зброю. Щоб була змога притягнути правоохоронців до відповідальності, вони повинні носити на одязі й шоломах опізнавальні знаки, наприклад, таблички з особистим номером чи іменем.

«Всіма цими зобов'язаннями влада знехтувала або відверто їх порушує. Співробітники правоохоронних органів застосовують силу до журналістів, не захищають журналістів від проявів насильства з боку незаконних бандформувань, так званих «тітушок», а навпаки, сприяють діяльності бандитів, надаючи їм свій захист. Влада не проводить належне ефективне розслідування фактів нападу на журналістів з боку «тітушок» і силовиків. Таким чином, виключно влада відповідальна за вбивство, каліцтва, шкоду для здоров'я, пошкодження професійної техніки журналістів», - підкреслюється у заяві медіаорганізацій.

НСЖУ, НМПУ і КЖЕ закликали міжнародні інституції та міжнародні журналістські організації взяти їхню спільну заяву до уваги під час оцінки подій в Україні та максимально сприяти припиненню силового сценарію в Україні і притягненню винних осіб до відповідальності.

Нагадаємо, 19 лютого, головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України (НСЖУ), президент Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська під час засідання Міжнародної Місії солідарності завила, що за останні кілька місяців, відколи в Україні розпочалися протестні акції, постраждала більша кількість журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті у світі.

За даними «Телекритики», у Києві та регіонах за весь час висвітлення подій на Євромайданах, з листопада 2013 року по 3 лютого 2014 року, постраждало 122 журналісти.

За даними «Телекритики»,  18-19 лютого під час висвітлення масових заворушень у центрі Києва постраждали більше трьох десятків журналістів. Журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія було вбито.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner