Вхід

Рівне вечірнє

Дорогі колеги! Шановна журналістська спільното!

Журналісти – важливі. Ці прості, але такі місткі слова стали своєрідним гаслом цьогорічного Дня журналіста. Бо сама наша професія опинилась у небезпеці в усьому світі.

Нам випало зустрічати цьогорічне професійне свято в особливих умовах. Пандемія коронавірусу, охопивши планету, змінила звичний ритм життя. І мова – не стільки про відсутність можливості відзначити професійне свято так, як ми звикли – у широкому дружному колі колег і однодумців, на професійних зустрічах, нагородженнях, фестивалях. Мова насамперед – про межу виживання, на яку пандемія поставила чимало редакційних колективів.

Журналісти – важливі. Бо ми одними з перших, разом із медиками, прийняли на себе удар не баченого досі вірусу. Залишаючись вірними своєму професійному обов’язку і сумлінню, ризикуючи здоров’ям і самим життям, тисячі українських медійників вийшли на передову інформаційного фронту. Вийшли і залишаються там, аби щоденно забезпечувати суспільство оперативною і достовірною інформацією, фаховими коментарями, аналізом і прогнозами.

На жаль, у цій боротьбі не обійшлося без жертв. Ми схиляємо голови в пам’яті про співробітника Суспільного ТБ з Рівного Миколи Теремка, який помер унаслідок ускладнень, викликаних COVID-19. Відомо про захворювання на коронавірус журналістів у Рівному, Харкові, Луцьку та на Івано-Франківщині. Ми бажаємо якнайшвидшого одужання всім колегам, які, на превеликий жаль, захворіли на коронавірус, перебуваючи у щоденному вирі людей та подій. Знайте, побратими: Національна спілка журналістів України – завжди з вами. Кожен журналіст, який опинився в складних умовах, може розраховувати на солідарну підтримку професійної спільноти.

Та не лише життю і здоров’ю журналістів і медійників загрожує не бачена досі епідемія. Робота цілої низки редакцій опинилась під загрозою зупинки через економічні наслідки епідемії: неможливість роздрібного розповсюдження видань, падіння рекламного ринку, невиконання у повному обсязі органами влади та місцевого самоврядування зобов’язань щодо підтримки роздержавлених газет. У той час як уряди провідних країн Європи і світу входять у післякарантинний період із державними програмами підтримки медіа-галузі як життєво необхідної для демократичного суспільства, в Україні необхідність підтримки ЗМІ фактично випала з поля уваги можновладців. Натомість маємо лише законопроекти, спрямовані на посилення державного регулювання медіасфери, а не на допомогу функціонування незалежних медіа. Замість підтримки з боку держави, наша галузь ризикує отримати мегарегулятора – Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, якій хочуть надати повноваження впливати на діяльність кожного українського ЗМІ. Тобто, крім телерадіоканалів, регулювати газети і онлайн-медіа.

Журналісти – важливі. Саме тому Національна спілка журналістів України з перших днів епідемії стала на захист права українських ЗМІ вільно працювати, забезпечуючи різноманіття думок і повноту інформації як передумову існування демократичного суспільства. Ми провели масштабне опитування колег по всій Україні, і на основі отриманої інформації, розробили Антикризову програму НСЖУ. Вона враховує кращий європейський і світовий досвід та передбачає реальні кроки для підвищення життєздатноті українських ЗМІ в умовах пандемії. І з цією програмою ми вийшли на діалог з владою: голос українських журналістів повинен бути почутий!

Як член виконкому Європейської федерації журналістів, який представляє в цьому органі весь регіон Східної Європи, як голова найбільшої журналістської організації України – Національної спілки журналістів України, що налічує понад 19 тисяч членів, я, разом із командою та однодумцями з інших професійних об’єднань, нині докладаю всіх зусиль, аби Антикризова програма НСЖУ лягла в основу законів та урядових рішень. Ми ведемо непростий діалог із парламентом і урядом, аби не допустити найгіршого сценарію розвитку для української медіасфери, захистити і підтримати журналістів і медіагалузь в цілому. Вірю: спільними зусиллями нам це вдасться.

Адже журналісти – важливі. Ми нагадуємо про це на всіх рівнях щодня. Журналісти – важливі. Саме під цим гаслом зустрічаємо цьогорічне професійне свято. Журналісти – важливі. Бо їхня праця – передумова існування демократичного суспільства. І тому наша згуртованість, професійна солідарність, єдність у відстоюванні права на професію – нині актуальні як ніколи.

Нехай цьогорічний День журналіста стане нагодою для всіх нас ще раз усвідомити і вголос заявити: журналісти – важливі. Здоров’я і сил вам, колеги. Терпіння і наполегливості. Лише разом ми вистоїмо і переможемо.

З Днем журналіста!

Сергій ТОМІЛЕНКО, голова Національної спілки журналістів України,Член Виконкому Європейської федерації журналістів-

Дмитро ТАРАСЮК, голова Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner