Вхід

Рівне вечірнє

31 січня 2013 року відбувся розширений пленум Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України.  На пленум запрошувалися голови районних та міських рад. Однак у зв'язку із оперативним скликанням позачергової сесії обласної ради, участь у роботі розширеного пленуму, окрім членів правління обласної журналістської організації, взяли заступники голів районних та міських рад, котрі є засновниками або ж співзасновниками комунальних засобів масової інформації.

На запрошення секретаріату обласної організації Спілки участь у роботі пленуму взяв також голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. Перед початком роботи пленуму відбулася його робоча зустріч з головою обласної державної адміністрації Василем Берташем. В ході цієї зустрічі обговорено тенденції розвитку медійної галузі на Рівненщині, проблеми, пов'язані з висвітленням засобами масової інформації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. На цій зустрічі були також присутні та висловили власні думки з обговорюваних тем голова обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк, заступник голови обласної державної адміністрації Олексій Губанов та начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Юлія Гуменюк.

На обговорення учасників пленуму було внесено питання:

1. Про взаємостосунки редакцій комунальних ЗМІ та органів місцевої влади, котрі є їх засновниками (співзасновниками) в розрізі виконання обома сторонами положень Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації".

2. Про підсумки та особливості передплати в області друкованих ЗМІ на 2013 рік.

3. Про план основних заходів обласної організації НСЖУ на 2013 рік.

Інформацію з обговорюваних питань зробив голова обласної журналістської організації Дмитро Тарасюк. (З повним викладом інформації можна ознайомитися на нашому сайті у цьому ж розділі).

З підсумками передплати місцевих засобів масової інформації на 2013-й рік учасників пленуму ознайомив директор Рівненської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" Валерій Колганов. Він же відповів на численні питання керівників ЗМІ, зокрема щодо своєчасного повернення редакціям коштів за передплату та шляхів доставки періодичних видань до адресатів.

Своїми думками та пропозиціями з обговорюваних проблем перед присутніми поділилися головний редактор газети Рівненської міської ради "Сім днів" Людмила Мошняга, керівник прес-центру Кузнецовської міської ради Андрій Басараба, член секретаріату обласної організації НСЖУ, головний редактор обласної громадсько-політичної газети "Вільне слово" Андрій Бабінець, головний редактори газети "Володимирецький вісник Сергій Скібчик, заступник генерального директора Рівненської ОДТРК Валентин Сімчук.

На пленумі виступив голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. Він в деталях зупинився на проблемах фінансування засобів масової інформації в Україні, перспективі їх роздержавлення, аспектах співробітництва НСЖУ з міжнародними організаціями. Того ж дня Олег Наливайко взяв участь у записі телепрограм на телекомпанії "Сфера-ТВ" і Рівненській ОДТРК.

Учасники пленуму з обговорюваних питань прийняли постанову та заяву, адресовану голові обласної державної адміністрації Василеві Берташу і голові обласної ради Юрію Кічатому (повний текст заяви викладено на нашому сайті в цьому розділі). Журналісти, зокрема, запропонували першим керівникам області провести найближчим часом зустріч редакторів комунальних ЗМІ з головами районних державних адміністрацій, на якій відверто обговорити питання, пов'язані з оплатою послуг редакцій з висвітлення діяльності органів місцевої влади.  Пленум також одноголосно підтримав заяву колективу Рівненської ОДТРК щодо проблем з фінансуванням трансляції програм державних телерадіокомпаній України.

Участь в роботі розширеного пленуму взяли заступник голови обласної державної адміністрації Олексій Губанов, голова Волинської обласної організації НСЖУ Михайло Савчак та секретар первинної організації Польської Спілки журналістів у Луцьку Хенрік Костельний.

 

*   *   *


Голові облдержадміністрації
Берташу В.М.

Голові обласної ради
Кічатому Ю.С.



ЗАЯВА
розширеного пленуму Рівненської обласної організації
Національної спілки журналістів України



Відповідно до зобов’язань, які Україна взяла на себе перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи,  у нашій державі триває процес роздержавлення друкованих ЗМІ. Незворотність його підтвердив у своєму виступі на відкритті 64-го Всесвітнього газетного конгресу і 19-го Всесвітнього форуму редакторів Президент України В. Ф. Янукович. Глава держави, зокрема, заявив: «Передбачаємо поетапне реформування державної та комунальної преси на засадах добровільності, участі трудових колективів у визначенні долі видань, безоплатної передачі майна таким колективам і збереження соціальних гарантій для журналістів реформованих видань».


Альтернативи реформуванню мас-медіа сьогодні немає. Але, на превеликий жаль, розв’язання проблем, пов’язаних з цим реформуванням,  великою мірою залежить від політичної волі самої влади. Та, як засвідчила  практика взаємовідносин влади і ЗМІ, в Рівненській області цієї політичної волі немає. У жодному районі до цього часу, навіть в порядку експерименту, не передано редакціям приміщень і майна, як це зроблено, наприклад, у Володимир-Волинському сусідньої з нами області. В усіх,  без винятку, районах всупереч вимогам статті 5 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” районні державні адміністрації в своїх кошторисах не передбачають витрат на висвітлення своєї діяльності. Це роблять в основному лише органи місцевого самоврядування, та й то не всі, а передбачені ними суми вдвічі, а то й втричі менші, ніж вартість обсягів виконуваних редакціями робіт.


Ігнорують органи державної влади та місцевого самоврядування в районах і вимоги діючого законодавства про необхідність укладання договорів з редакціями мас-медіа. Натомість перед останніми ставляться вимоги про безкоштовне висвітлення  їх діяльності. Більше того, є випадки введення новітніх технологій цензури. Особливо це мало місце під час передвиборної кампанії, коли редакторам окремих видань давалися прямі вказівки, яких кандидатів підтримувати, а матеріали яких блокувати.


Секретаріат обласної організації НСЖУ глибоко стурбований тим, що нинішня влада не дбає про підтримку діючих комунальних засобів (особливо тих, які “не заглядають в рот” керівникам районів), створюючи при цьому “свої”, альтернативні ЗМІ. Це мало місце в Радивилові, Рокитному. Ще далі  пішли у Здолбунові, де з ініціативи голови районної державної адміністрації Віталія Шуля створено приватну газету і розіслано листи за підписом одного із заступників голови РДА в районні організації та установи з вимогою передплатити її на 2013 рік. При цьому діюча в районі газета “Нове життя” з більш як 70-літньою історією і співзасновником якої є і районна державна адміністрація, до цього списку не потрапила.


Дуже прикро, але з ніг на голову поставлено в області прийняття програм цільової адресної підтримки газет і радіо. Ці програми, як правило, не виконуються, дотації на покриття збитків редакціям не виділяються. Не можуть навіть і мріяти журналісти редакцій  районних, та й обласних газет, про виділення паперу на друк їхніх видань, як це робиться, наприклад, у Київській та Львівській областях. Ніхто і ніде не турбується про зміцнення матеріально-технічної бази редакцій (хоча про це записано в кожній програмі цільової адресної підтримки ЗМІ), про соціальний захист журналістів. А виділення коштів навіть на висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування у більшості випадків залежить не від вимог закону, а від особистих взаємин керівників районів і редакторів ЗМІ.


Сьогодні в Україні видається понад три тисячі газет, майже 30 відсотків з них — державні і комунальні, тобто такі, співзасновниками яких є органи державної влади і місцевого самоврядування. В нашій області цей відсоток вдвічі  вищий. А тому, зважаючи на аудиторію їх розповсюдження, на величезний досвід, який мають журналісти цих видань, - це дуже  потужний ресурс мас-медіа. І місцева влада в районах області нерідко робить все, щоб цей ресурс був слухняним. Але ті методи, якими це досягається (звільнення  неугодних редакторів, утримування на короткому фінансовому повідку редакційних колективів, цензура матеріалів і т. п.), є ганебним явищем і аж ніяк не сприяє утвердженню свободи слова, реалізації одного з найважливіших принципів демократії, здійсненню пресою її основного завдання — контролю громади над владою, а відтак і просуванню України на шляху до європейської інтеграції.


Звертаємося до Вас, Василю Михайловичу і Юрію Святославовичу, з проханням уважно вникнути в ситуацію, що склалася останнім часом у медійному середовищі регіону та вжити конкретних заходів щодо безумовного виконання з боку місцевих органів державної влади та органів самоврядування вимог Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».


Прийнято на розширеному пленумі
Рівненської обласної організації НСЖУ 31 січня 2013року.

 
Интересная статья? Поделись ей с другими:

Comments are now closed for this entry

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
bulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbulletbullet
spinner